donderdag 7 juni 2012

Luie kunstenaar

Het MoMa is een van de leukste musea in New York. Je kan er prima mensen fotograferen (daarvan later meer), maar ook de kunst is vaak het aanzien waard. Over wat kunst is lopen de meningen uiteen. Was de kunstenaar vroeger een 'schepper' met iets tastbaars als gevolg, tegenwoordig is kunst meer en meer een uiting van gedachten. De discussie over het werk is minstens net zo belangrijk als het werk zelf.

Het werk A wall pitted by a single rifle shot  in het MoMa van Laurence Weiner is daar een mooie illustratie van. Lees de tekst die bij het kunstwerk staat  en je begrijpt het kunstwerk:
Weiners kunstwerk is, zoals hij zelf zegt, gemaakt van 'taal + de refererende materialen'. Het werk komt tot leven op het moment dat hij een idee uitspreekt met woorden, een zin die ook de titel van het werk word. Dat werk kan worden tentoongesteld als geschreven taal of als de fysische manifestatie van de beschreven actie maar, zoals Weiner stelt, "Het stuk hoeft niet gebouwd te worden", noch door tekst noch met materiaal - de beslissing ligt bij "de ontvanger bij de gelegenheid van ontvangst". In dit voorbeeld hebben de curatoren ervoor gekozen om het kunstwerk te construeren door middel van vinyl letters in plaats van een gat in de muur te schieten.

Hebben we hier te maken met een geniale of extreem luie kunstenaar?